Pagini

marți, 20 martie 2012

Ammi majus

Produsul vegetal (Ammi majoris fructus) reprezintă fructele recoltate de la specia Ammi majus L. din familia Apiaceae. Fructele sunt diachene prevăzute cu un stilopod alungit; coastele nu sunt proeminente, iar în dreptul valeculelor prezintă urmele unor coaste secundare. Au dimensiuni foarte reduse de 1-2 mm. sunt de culoare cenușie și prezintă numeroase verucozități pe suprafața. Nu prezintă miros, iar gustul este dezagreabil, ușor amar. 

Compoziție chimică:
 -furanocumarine;
-  mucilagii;
 - ulei volatil. 
  
Acțiune și utilizare:
 Proprietățile fotosensibilizatoare ale fructelor de Ammi majus L. au fost cunoscute încă din Evul Mediu- încă din secolul al XIII-lea medicii arabi utilizau produsul în tratamentul leucodermiei (vitiligo); bolnavilor li se administrau fructele pulverizate și apoi își expuneau la soare porțiunea de corp depigmentată. 

În prezent 8-metoxi-psoralenul (8-MOP, xantotoxina, oxsoralen, meladinina) se utilizează în tratamentul a două afecțiuni:

1) vitiligo - sub acțiunea radiatiilor UV, furanocumarinele reacționează cu ADN-ul epidermal și prin activarea tirozinazei, malanocitele funcționale sunt stimulate să formeze melanina;

2) psoriazis - la administrarea 8-MOP sau a trioxalenului, în prezența radiațiilor UV-A, rata de multiplicare a celulelor epidermice, crescută patologic, se normalizează datorită faptului că derivatul furanocumarinic se intercalează în lanțul ADN oprind mitoza; în plus prin stimularea celulelor T-8 supresoare, în cursul tratamentului PUVA (derivat de psoralen + UV-A) se realizează un efect imunosupresor adițional. 

Reacții adverse:
- tulburări gastrointestinale;
- prurit;
- nervozitate;
- fototoxicitate care evoluează către cancer dermic ( în cazul dozării incorecte a 8-MOP și a UV-A, nerespectării dozajului) -->  din acest motiv se recomandă în timpul tratamentului, în cazul expunerii la soare, utilizarea de creme fotoprotectoare pe zonele afectate de vitiligo/psoriazis. 

Contraindicații:
- insuficiență cardiacă;
- insuficiență renală;
- asocierea cu substanțe medicamentoase cu proprietăți fotosenzibilizante (fluorochinolone, tetracicline, ketoprofen, zaharină, etc).

Mod de utilizare: 
1. Vitiligo 
a) p.o. (administrare orală) doze unice de 20-40 mg/zi și după două ore zona depigmentată se expune la radiații UV-A timp de 5-10 minute; procedeul se repetă la 2-3 zile; timpul de expunere crește treptat până la 30 de minute. 
b) aplicații locale cu soluție 0,1% de 8-MOP urmate după o oră de expunere la radiații UV-A pentru 1/4 minut până la 1 ½-2 minute; în cazul în care nu apar eriteme dermice, după ~ o lună de tratament se poate utiliza o soluție mai concentrată 0,75-1%. 

2. Psoriazis:
Psoriazis
 - se administrează p.o. în doze de 0,65 mg/kg corp; după 2 ore de la administrare zona depigmentată se expune la radiații UV-A. 
- aceasta schemă de tratament se repetă la 2-3 zile; s-a constatat că după 25 ședințe leziunile psoriatice sunt complet remise; pentru a preveni recidiva se recomandă repetarea administrării la interval de 1-4 săptămâni. 
- doza de iradiere necesară, care este dependentă de tipul pielii, trebuie riguros măsurată și respectată pentru a evita apariția unor reacții fototoxice. 

Bibliografie:
 1. Franchi G. G., Bovalini L.,Martelli P., Ferri S., Sbardellati E., J. Ethnopharmacol., 1985, pag. 14, 203.
 2. Ubeda A., Tejerina T., Tamargo J., Villar A., J. Pharmacy & Pharmacology, 1991, pag. 43, 46.
 3.Stănescu U., Hăncianu M., Miron A., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I: A-I, pag. 42-45.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu