![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_uWCSZ-1TjHexQSEitqMuNmwTObJ70ywzEKzLq7C55ecFdr5ZKmahia656sIvLI7tdq8ALznbSOMRsQ3THGOLatkU_VihKLdjLKcylnRmuQJe2QEuwz0izPlQwVLKTGSmu5YfhZQdu2b2tNhH3oTrq8L_z-0H8l=s0-d)
Produsul este constituit din rădăcinile speciei
Levisticum officinale Koch. (
Levisticum levisticum L.), familia
Apiaceae,denumit popular leuștean. Este o
plantă perenă, frecventă în cultură, robustă, de 1,5-2 m înălțime, cu
frunze mari, 1-3 penat sectate și cu marginea serată, cele inferioare lung pețiolate, cele superioare aproape sesile.
Florile, care apar în anul doi de vegetație, sunt grupate în umbele compuse și de culoare gălbuie. Organul subteran este reprezentat de un
rizom gros care se prelungește cu o rădăcină pivotantă, prevăzută la rândul ei cu ramificații.
În scop
medicinal se utilizează
rădăcinile uscate și mărunțite în fragmente care au dimensiunile cuprinse între 1-1,5 cm și grosimea de 2-3 mm, deseori cu aspect poros, spongios, la interior. Culoarea este galben-bruna cenușie, gustul inițial dulceag aromat, apoi amar, iar mirosul este caracteristic aromat.