Produsul vegetal este constituit din fragmente de rădăcini dure, fibroase, rugoase, cu zbârcituri longitudinale pe fața externă; are o culoare brună până la negricioasă. Gustul este dulceag-mucilaginos, apoi amar.
Compoziție chimică:
- mucilag;
- ulei volatil;
- poliacetilene;
- compuși acetilenici sulfurati;
- substanțe amare cu structura de tip guaianolidic;
- polifenoli;
- arctiina (compus lignanic);
- steroli;
- acid γ-guanidino-n-butiric;
- compuși de tip lapafen.
Acțiune:
- extractele din Bardanae radix au proprietăți:
a) diuretice,
b) laxative,
c) depurative;
d) antibiotice,
e) de stimulare a funcțiilor hepatobiliare,
f ) hipoglicemiante.
Indicații:
- intern extractele din Bardanae radix: afecțiuni gastrointestinale și hepatobiliare, litiază renală, reumatism;
- extern: ihtioză, psoriazis, răni greu vindecabile, seboree uscată a scalpului (extracte uleioase/ulei de măsline sau ulei de arahide), infecții pilosebacee, panarițiu.
- frecvent extractele din Bardanae radix se administrează ca depurative în așa-numitele “cure de purificare a sângelui” (efect antidiscratic).
- frunzele au proprietăți emoliente și se utilizează în aplicații locale în răni, înțepături de insecte, pentru combaterea pruritului.
- în medicina tradițională:
- utilizat în tratamentul dermatozelor și furunculozei (utilizare care are la bază activitatea antibacteriană și antifungică imprimată de către compușii polinesaturați).
- în Japonia se consumă ca aliment (datorită conținutului în polimeri glucidici).
Mod de utilizare:
- produsul vegetal se utilizează sub formă de extracte apoase (peste 2,5 g produs vegetal pulverizat se adaugă apă rece, după câteva ore de contact, amestecul se fierbe timp de o ora, apoi se filtrează);
- extracte din Bardanae radix intră în compoziția a numeroase medicamente, cele mai multe dintre ele homeopate, utilizate în afecțiuni gastrointestinale, hepatobiliare, coronariene, renale, reumatice.
Bibliografie:
1. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I : A- I, ed. Universității ” Gr. T. Popa”, Iași, pag. 65 -68
2. Watanabe Y., Katona Y., Agric. Biocel. Chem., 1991, pag. 55, 1139.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu