miercuri, 22 februarie 2012

Populus nigra - Plopul


Mugurii de plop (Populi gemma) reprezintă mugurii foliari recoltați primăvara devreme (februarie-martie) de la unele specii de plop: Populus nigra L. (plop negru), Populus tremula Michx. (plop tremurător), din genul Populus, familia Salicaceae.

Populi cortex reprezintă scoarța recoltată mai ales de la specia Populus tremula Michx. Mugurii de plop au aspect alungit, sunt drepți sau ușor curbați la vârf, fiind alcătuiți din bractee inegale cu aspect lucios. Dimensiunile sunt cuprinse între 5-8 mm în grosime și 2-2,5 cm în lungime; mirosul este particular, balsamic, gustul este amar, aromat, culoarea brun-gălbuie. În stare proaspătă sunt cleioși, după uscare devin casanți.

duminică, 19 februarie 2012

Farmacopeea Română X - Resursă electronică

De aici puteți downloda Farmacopeea Română ediția X plus câteva suplimente.

Salcia - Știați că..?

1.Salcia conține salicina, o substanță asemănătoare acidului acetil salicilic care se găsește în aspirină. 
2.Salcia crește în abundență pe teritoriul României dar nu este un copac prețuit din cauza lipsei de întrebuințări. Există numeroase proverbe populare în care salcia e descrisă cu o notă de sarcasm, așa cum ar fi: ”când va face plopul pere și răchita micșunele”. Altele din păcate au o coloratură rasistă: ”așa cum salcia nu e pom, nici țiganul nu e om”.

Salix species - Salcie

Reprezintă scoarțele recoltate de la diverse specii de Salix (Salix purpurea L., Salix alba L., Salix fragilis L., Salix daphnoides Vil.) familia Salicaceae,denumită popular salcie, răchită.
În produsul comercial nu se găsesc și scoarțele de la Salix viminalis L., ale cărei ramuri tinere se folosesc la împletit coșuri și la alte obiecte casnice și care nu corespunde din punct de vedere al conținutului de salicilați.

Sânzienele - Știați că..?

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne rele din din clasa ielelor, uneori sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul. Sânzienele sunt o pluralitate anonimă, dar există și o zână bună: Iana Sânziana. 

Filipendula ulmaria - Crețușcă, Pepenică

Reprezintă partea aeriană provenită de la specia Filipendula ulmaria (L.) Maxim. (sinonim Spiraea ulmaria L.) din familia Rosaceae, denumită popular crețușcă, pepenică. 
Este o specia întilnită în locuri umede; produsul vegetal (Spiraeae herbaare miros slab de salicilat de metil și gust astringent și amar. 


Orthosiphon aristatus - Ceai de Java

Produsul este constituit din frunzele  specie Orthosiphon aristatus Miq. (sinonim Orthosiphon spicatus), familia Lamiaceae, cunoscut în bibliografia românească ca ceai de Java.
Specia este originară din Asia; planta, care poate atinge 60 cm înalține, este perena, cu frunze opuse și neregulat dintate. 
Produsul vegetal (Orthosiphonis folium) este constituit din fragmente de frunze uscate, de culoare verde-gălbuie pe fața superioară și verde-cenușie pe cea inferioară. Mirosul este ușor aromat, iar gustul slab sărat, amărui și astringent.

Vaccinium vitis-idaea - Merișor

Produsul este constituit din frunzele speciei Vaccinium vitis-idaea L., familia Ericaceae, denumită popular merișor. 
Frunzele sunt coriacee, pieloase, eliptice și cu vârful rotunjit, scurt pețiolate; marginea limbului frunzei este răsfrântă pe fața inferioară. Culoarea este verde închis, lucioasă, pe fața superioară și verde mai deschis, mat pe fața inferioară, care prezintă și numeroase puncte brune (glande secretoare).
Gustul este astringent, ușor amar, iar mirosul lipsește.

Arctostaphylos uva-ursi - Strugurii ursului

Produsul vegetal (Uvae Ursi folium) reprezintă frunzele speciei Arctostaphylos uva-ursi L. (sinonim Arbutus uva-ursi), familia Ericaceae, denumită popular strugurii ursului. 
Specia crește doar în Emisfera Nordică; în țara noastră este ocrotită prin lege, fiind interzisă recoltarea (din cauza exploatării neraționale din trecut). 

Aconitum tauricum - Omagul

Produsul vegetal este constituit din rădăcinile tuberizate recoltate de la speciile Aconitum tauricum Wulf. și Acomitum callybotryon Rchb. din familia Ranunculaceae, denumită popular omag. 
Denumirea genului se referă la toxicitatea acestor plante: Aconitum provine de la cuvântul grecesc „aconitum” care înseamnă ”fără praf” și se referă la o victorie ușoară în înfrângerile dintre gladiatori în care învingătorul termina lupta în picioare, fără să fi căzut și fără a se murdări cu rumegușul care acoperea arena. 
Specia este răspândită în zonele montane din vestul Europei până în Munții Himalaya. 

Aloe vera - Știați că...?

 Specia este adesea folosită în fitoterapie de la începutul secolului I e.n., fiind menționată în Noul Testament (Ioan 19:39 Și a venit și Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe.... ).

Aloe, Sabur

Aloe barbadensis
Aloe reprezintă produsul obținut prin concretizarea sucului care rezultă din autopresarea frunzelor de Aloe barbadensis Miller (care generează sortul comercial Aloe de Barbados sin. Aloe de Curaҫao, Aloe de Venezuela) și Aloe ferox Miller (care generează sortul comercial Aloe de Cap sin. Aloe africană); ambele specii aparțin familiei Aloaceae sin. Asphodelaceae

Allium sativum - Usturoiul

Allii sativi bulbus reprezintă bulbii recoltați de la specia Allium sativum L. familia Alliaceae, denumită popular usturoi.
Specia, larg răspândită, prezintă Frunze plane, liniare și flori albe grupate în inflorescențe umbeliforme; fructul este o capsulă.
Bulbii, cunoscuți mai ales sub numele de ”căpățâni”, sunt formați din 10-15 bulbili alungiți, comprimați pe una sau două laturi, protejați la exterior de frunze albe, tunicate, uscate. Există și o varietate care are frunzele externe tunicate, de culoare roșietică. 
Au o culoare albă sau alb-gălbuie, gust iute și miros caracteristic, pronunțat. 

Allium cepa - Ceapa

Allii cepae bulbus reprezintă bulbii specie Allium cepa L. din familia Liliaceae, denumită ceapă.


Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În Egiptul antic ceapa era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon.

Mielărea - Știați că..?

 Specia se cultiva în grădinile de zarzavat ale mănăstirilor și se folosea în alimentație pentru scăderea libidoului călugărilor.

Vitex agnus castus - Mielărea

Produsul vegetal (sin. Fructus Agni casti) este constituit din fructele speciei Vitex agnus castus L. din familia Verbenaceae, de origine mediteraneeană.   

Adonis vernalis - Dediței galbeni, Rușcuță de primavară)

 Produsul vegetal este constituit din părțile aeriene înflorite ale specie Adonis vernalis L. din familia Ranunculaceae, denumită popular dediței galbeni / rușcuță de primavară. Specia este răspândită în centrul și sud-estul Europei , precum și în zona de vest a Asiei. 

Pelinul - Știați că...?


La sfârșitul secolului  al XIX –lea, începutul secolului XX, în țările meditaraneene a fost la modă așa-numitul Absint, o băutură alcoolizată din pelin, care se consuma ca aperitiv în localuri. Efectul aperitiv era în realitate redus, alcoolul acoperind în mare parte gustul amar și inhibând secreția gastrică, dar datorită conținutului în tuionă – neurotoxică – consumatorii înrăiți de Absinth  au dezvoltat o serie de efecte neurologice care au condus la interzicerea acestuia în localuri.

Arthemisia absinthium - Pelinul


Produsul  vegetal  reprezintă somitățile înflorite recoltate de la specia Arthemisia absinthium  L. din familia  Asteraceae, denumită popular pelin, pelin mic, peliniță.
Specia este originară din regiunile uscate ale Europei și Asiei.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Mușețelul - Știați că..?

Știați că ceaiul de mușețel are un efect slab sedativ?

Mușețelul - Healing Quest - Video în limba engleză



Matricaria recutita - Mușețelul

Mușețelul (Matricaria recutita, denumit și romaniță, mătrice, mătricea, morună, roman, romonel sau prin Transilvania românică) este o plantă erbacee anuală, medicinală, din familia Asteraceae, cu frunze divizate și cu flori grupate în capitule terminale. Următoarele denumiri sunt sinonime pentru mușețel: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita (nume acceptate în conformitate cu Flora Europei), Matricaria chamomilla, și Matricaria suaveolens.