Produsul vegetal reprezintă rădăcinile recoltate de la specia Saponaria officinalis L., familia Caryophyllaceae, denumită popular săpunariță sau ciuin.
Saponaria officinalis L. este o plantă erbacee, de 30-50 cm înălțime, perenă, cu tulpini drepte, puțin ramificate, cu frunze întregi, opuse, eliptice, concrescute la bază. Florile cu cinci petale albe sau roz sunt dispuse în inflorescențe terminale.
Organul subteran este constituit dintr-un rizom, scurt, gros de 2 cm, de la care pornesc rădăcinile prevăzute cu numeroși stoloni.
Rizomul și rădăcinile sunt acoperite de un suber roșiatic.
Rizomul și rădăcinile sunt acoperite de un suber roșiatic.
Produsul vegetal (Saponariae rubrae radix) se recoltează toamna; după uscare și condiționare se prezintă sub forma fragmentelor cilindrice de rădăcini sau rizomi, lungi de 3-10 cm, cu striații longitudinal și zbârcituri. Culoarea produsului este brun-roșietică la exterior, gălbuie la interior, gustul este dulce, mai întâi amar, apoi iritant, mirosul este slab.
Compoziție chimică:
- saponine - amestec de glicozide care prin hidroliză eliberează sapogenolii corespunzători;
- studii recente au demonstrat ca acidul quilaic este componentă majoră;
- monozaharide și oligozaharide
Acțiune:
- studiile farmacologice preclinice au evidențiat, pentru extractele de Saponaria, efecte antiinflamatorii.
Indicații:
- produsul este utilizat în tratamentul bronșitelor
- în medicina tradițională, rădăcinile se mai utilizau în tratamentul afecțiunilor reumatice și dermatologice.
Efecte adverse:
- la administrări frecvente se instalează senzația de greață, vomă, uneori gastroenterite sau diaree datorită iritării mucoasei gastro-intestinale.
- saponinele triterpenice nu sunt absorbite la nivelul mucoasei intestinale, dar prin efectul tensioactiv pe care îl dezvoltă cresc permeabilitatea celulară cu creșterea absorbției altor substanțe.
Atenție!
- ca toate produsele vegetale care conțin saponozide și rădăcinile de săpunariță determină, la administrare în cantități mari, iritația țesuturilor și a mucoaselor cu care vin în contact.
Mod de utilizare:
- în prezent se utilizează din ce în ce mai rar (înlocuit cu extractele de ciuboțica-cucului (Primulae radix), iedera (Hederea folium), Senegae radix.
- sub formă decoctului 1,5% se utilizează ca expectorant;
- extern, în dermatoze și pitiriazis, se pot aplica comprese cu un decoct 5%.
Bibliografie:
1. Hostettmann K., Marston A., Saponins, Cambridge University Press, 19995, pp. 326.
2. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprotosoaie C., 2004, Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produsului de interes terapeutic, vol. II, pp.509 - 511
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu