sâmbătă, 3 martie 2012

Cynara scolymus - Anghinare

 Reprezintă frunzele (recoltate înainte de înflorire) speciei Cynara scolymus L., din familia Asteraceae, denumită popular anghinare. Specie de origine mediteraneană se recunoaște ușor după florile roșii-violacee grupate în calatidii cu axă cărnoasă. Frunzele sunt bipenat-sectate cu segmentele terminate în spini; pe fața superioară sunt glabre, iar pe cea inferioară pâslos-tomentoase. Au o lățime de 6-7 cm și o lungime de până la 50 cm; pe fața superioară au o culoare verde închis, iar pe fața inferioară culoarea este verde-cenușie chiar verde-argintie. Gustul este amar, iar mirosul lipsește. 

Compoziție chimică:
- depside (acizi clorogenici; cinarina); 
- derivați flavonici 

- glicozide ale luteolinei: cinarozida, cinarotriozida;
- lactone sescviterpenice de tip guaianolid – cinaropicrina.
- taninuri, triterpene, steroli, glucide, mucilagii, pectine, inulină, labenzima (cu proprietatea de a închega laptele) 

Acțiune:
- acţiune hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare; 
- acțiune hipocolesterolemiantă şi antioxidantă - poate fi administrat în condiţii de eficienţă şi securitate ca prebiotic. 

Mod de utilizare 
- infuzia de Cynara folium din 1,5 g produs vegetal la 200 ml apă fiartă; dupa 15 minute de repaus se filtrează. 
- se prescriu ca adjuvant în tratamentul afecţiunilor hepato-biliare, având efect coleretic- colecistokinetic, câte 3-4 astfel de infuzii pe zi, răcite la temperatura camerei, administrate cu 30 minute înainte de masă, dacă se doreşte şi efectul tonic-aperitiv, sau la două ore după mese, în caz contrar. 
- se poate prescrie pentru acelaşi domeniu de indicaţii tinctura de anghinare, de 3-4 ori pe zi câte 20-30 picături. 

Efectele multiple şi foarte importante nu se manifestă însă în cazul utilizării unor forme de prelucrare obişnuită a frunzelor de anghinare, ca cele descrise anterior, ci doar la administrarea unor extracte obţinute industrial, standardizate şi dozate corespunzător.

Indicații
- preparatele pe bază de extracte standardizate se prescriu pacienţilor care suferă de afecţiuni hepatice cu modificări ale parametrilor biochimici specifici pentru acțiunea:
  1. hepatoprotectoare 
  2. hepatoregeneratoare 
  3. hipolipidemiantă 
  4. hipocolesterolemiantă 
  5. antioxidantă, precum şi în tratamentul colecistopatiilor, diskineziilor biliare, a sindromului postcolecistectomic şi a dispepsiilor non-ulceroase. 

În cardiologie preparatele de Cynara se administrează ca adjuvant în profilaxia şi tratamentul aterosclerozei deoarece studiile clinice au demonstrat că administrarea de 3 ori pe zi a câte 740 mg extract apos uscat (Hepar-SL forte) duce la o scădere semnificativă a trigliceridelor serice şi de până la 20% a colesterolului total şi LDL-colesterolului, îmbunatăţeşte raportul HDL/LDL şi inhibă formarea de ox-LDL cu reducerea formării plăcilor aterosclerotice. Aceasta, deoarece se ştie că o reducere de 1% a colesterolemiei determină o scădere cu 2% a riscului de infarct de miocard. 

Bibliografie
1. Brand N., Weschta H., Z. Phytotherapie, 1991, pp. 12, 15 
2. Kraft K., Phytomedicine, 1997, pp. 4, 369 
3. Kraft K., J. Pharmakol. Therap., 1996, pp. 5 , 160. 
4. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II: J-Z, 2004, pp. 451- 455

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu