marți, 20 martie 2012

Ammi majus

Produsul vegetal (Ammi majoris fructus) reprezintă fructele recoltate de la specia Ammi majus L. din familia Apiaceae. Fructele sunt diachene prevăzute cu un stilopod alungit; coastele nu sunt proeminente, iar în dreptul valeculelor prezintă urmele unor coaste secundare. Au dimensiuni foarte reduse de 1-2 mm. sunt de culoare cenușie și prezintă numeroase verucozități pe suprafața. Nu prezintă miros, iar gustul este dezagreabil, ușor amar. 

Compoziție chimică:
 -furanocumarine;
-  mucilagii;
 - ulei volatil. 
  
Acțiune și utilizare:
 Proprietățile fotosensibilizatoare ale fructelor de Ammi majus L. au fost cunoscute încă din Evul Mediu- încă din secolul al XIII-lea medicii arabi utilizau produsul în tratamentul leucodermiei (vitiligo); bolnavilor li se administrau fructele pulverizate și apoi își expuneau la soare porțiunea de corp depigmentată. 

În prezent 8-metoxi-psoralenul (8-MOP, xantotoxina, oxsoralen, meladinina) se utilizează în tratamentul a două afecțiuni:

1) vitiligo - sub acțiunea radiatiilor UV, furanocumarinele reacționează cu ADN-ul epidermal și prin activarea tirozinazei, malanocitele funcționale sunt stimulate să formeze melanina;

2) psoriazis - la administrarea 8-MOP sau a trioxalenului, în prezența radiațiilor UV-A, rata de multiplicare a celulelor epidermice, crescută patologic, se normalizează datorită faptului că derivatul furanocumarinic se intercalează în lanțul ADN oprind mitoza; în plus prin stimularea celulelor T-8 supresoare, în cursul tratamentului PUVA (derivat de psoralen + UV-A) se realizează un efect imunosupresor adițional. 

Reacții adverse:
- tulburări gastrointestinale;
- prurit;
- nervozitate;
- fototoxicitate care evoluează către cancer dermic ( în cazul dozării incorecte a 8-MOP și a UV-A, nerespectării dozajului) -->  din acest motiv se recomandă în timpul tratamentului, în cazul expunerii la soare, utilizarea de creme fotoprotectoare pe zonele afectate de vitiligo/psoriazis. 

Contraindicații:
- insuficiență cardiacă;
- insuficiență renală;
- asocierea cu substanțe medicamentoase cu proprietăți fotosenzibilizante (fluorochinolone, tetracicline, ketoprofen, zaharină, etc).

Mod de utilizare: 
1. Vitiligo 
a) p.o. (administrare orală) doze unice de 20-40 mg/zi și după două ore zona depigmentată se expune la radiații UV-A timp de 5-10 minute; procedeul se repetă la 2-3 zile; timpul de expunere crește treptat până la 30 de minute. 
b) aplicații locale cu soluție 0,1% de 8-MOP urmate după o oră de expunere la radiații UV-A pentru 1/4 minut până la 1 ½-2 minute; în cazul în care nu apar eriteme dermice, după ~ o lună de tratament se poate utiliza o soluție mai concentrată 0,75-1%. 

2. Psoriazis:
Psoriazis
 - se administrează p.o. în doze de 0,65 mg/kg corp; după 2 ore de la administrare zona depigmentată se expune la radiații UV-A. 
- aceasta schemă de tratament se repetă la 2-3 zile; s-a constatat că după 25 ședințe leziunile psoriatice sunt complet remise; pentru a preveni recidiva se recomandă repetarea administrării la interval de 1-4 săptămâni. 
- doza de iradiere necesară, care este dependentă de tipul pielii, trebuie riguros măsurată și respectată pentru a evita apariția unor reacții fototoxice. 

Bibliografie:
 1. Franchi G. G., Bovalini L.,Martelli P., Ferri S., Sbardellati E., J. Ethnopharmacol., 1985, pag. 14, 203.
 2. Ubeda A., Tejerina T., Tamargo J., Villar A., J. Pharmacy & Pharmacology, 1991, pag. 43, 46.
 3.Stănescu U., Hăncianu M., Miron A., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I: A-I, pag. 42-45.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu