joi, 8 martie 2012

Solidago virgaurea - Splinuța, Vargă de aur

Reprezintă partea aeriană înflorita a speciei Solidago virgaurea L. din familia Asteraceae, denumită popular splinuță, vargă de aur. Produsul vegetal mai este întâlnit și sub denumirea de: Virgaureae herba.
Specia este întâlnită în zonele cu climă temperată din Europa, Asia, America de Nord și de Sud. Se recoltează în perioada de maximă înflorire (august/octombrie). 
Splinuța este o plantă perenă ce poate ajunge până la înălțimea de 1 m, prezintă frunze eliptice, sesile și dințate, iar florile de culoare galbenă sunt capitule grupate într-un racem compus.
Produsul vegetal este constituit din fragmente uscate de frunză, tulpină și numeroase flori galben-aurii prevăzute cu involucru caracteristic membranos; culoarea produsului este galben-brun-verzuie, iar gustul este ușor astringent, amărui și iute. 


Compoziție chimică: 
- ulei volatil;
- derivați de acizi polifenolcarboxilici;
- taninuri catehice - leiocarpozida și virgaureozida A;
- antociani;
- saponozide.

Acțiune: 
- în medicina populară se utilizează ca depurative;
- un bun diuretic și antiinflamator.

 Indicații:
 - afecțiunile renale inflamatorii și în tratamentul litiazei renale.
- tratamentul gutei, reumatismului, artritei, eczemelor și alte afecțiuni ale pielii.
- extern: splinuță se utilizează ca astringent (acțiune favorizată de prezența taninurilor), pentru reducerea inflamațiilor la nivelul gâtului și al cavității bucale, pentru grăbirea vindecării rănilor. 

Mod de administrare: 
- peste 2-3 g produs vegetal fin mărunțit se aduce o cană de apă fierbinte; după 10 minute se filtrează; pentru acțiunea diuretică se beau cinci căni de ceai pe zi. 
- produsul vegetal sau extracte din splinuță intră în alcătuirea a numeroase medicamente (~40) utilizate în special în sfera urologică. 

Bibliografie:
1. Kastner U., Foliaca, 1999, pag. 4;
2. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II: J-Z, pag. 616-618.
 

Un comentariu:

  1. Folosese tinctura Solidago de la dr.Vogel de aproape doi ani.Am avut cinci pietre la ambii rinichi,marimi intre 3_5 mm,din care s-au eliminat trei.Ecograful mi-a spus ca mai sunt doar doua,una de 3 si alta de 5 mm.Rinichii mei fabrica aceste pietricele de peste 4o de ani.Suferintele mele nu le mai descriu,iar medicii specialisti nu mi-au gasit nimic anormal la rinichii.La sase luni,fac analiza creatininei,ureei si a acid.uric,sumaru de urina.Nu stiu precis,daca acesta tinctura ma ajuta sa elimin pietrele(in paralel fac cure si cu Rowatinex capsule),dar am scapat de trei pietre.

    RăspundețiȘtergere