marți, 20 martie 2012

Podophyllum peltatum

 Reprezintă rizomii speciei Podophyllum peltatum L., din familia Berberidaceae.
Produsul vegetal se prezintă sub forma de fragmente de rizomi, de forma cilindrică, netede, drepte sau ușor recurbate, cu noduri proeminente din loc în loc și cu un capăt mai voluminos; la partea superioara se observă urma tijei aeriene sub forma unei cicatrici crateriforme. Fractura este netedă și făinoasă. Culoarea este cenușie, brună sau roșcată; gustul este amar, iar mirosul slab caracteristic. 
Podophyllinum/Podophylli rhizoma (podofilina) este o pulbere amorfă, de culoare galben-verzuie deschis până la brun deschis, cu aspect strălucitor sau mat; gustul este puternic amar, iar mirosul este asemănător celui de lemn dulce. 

Compoziție chimică: 
- podofilina (compuși cu structură lignanică - podofilotoxina, desoxipodofilotoxina, desmetilpodofilotoxina, α- si β- peltatina). 
- derivații lignanici se găsesc sub formă glicozidată;
- în timpul extracției rezinei, glicozidele sunt scindate astfel încât podofilina conține doar agliconii corespunzători. 

 Acțiune: 
 - se utilizează în prezent doar podofilina care are proprietăți purgative, colagoge, antibacteriene, antimicotice, citostatice. 
 - deoarece la administrare internă podofilina provoacă colici se recomandă asocierea cu extracte din Belladonnae folium /radix

Indicații:
-  derivații lignanici de tip podofilotoxină acționează ca antimitotic;
- extractele de podofilina (tinctură, extract fluid, extract uleios) se utilizează strict local în tratamentul papilelor genitale externe și a vegetațiilor veneriene;
- podofilotoxina este un citostatic de fază, metafaz-specific, care acționează antimitotic; utilizarea este limitată;
- doar aplicare locală în tratamentul polioamelor cutanate și vegetațiilor veneriene;
- intensitatea efectelor citostatice descrește astfel: glicozide, agliconi, podofilina. 

Efecte adverse: 
- la administrarea pe cale orală în doză de 0,25-0,3 g/zi apar efecte adverse – grețuri, vărsături, stări depresive, comă.
 
Mod de utilizare:
- extern (cremă cu podofilotoxină care se utilizează în tratamentul vegetațiilor veneriene) - se aplică dimineața și seara 3 zile consecutiv numai pe zona afectată; se face pauză de 4 zile și apoi se reia tratamentul; se repetă de cel mult 5 ori tratamentul săptămânal prezentat;
- pentru instalarea efectului colagog se administrează doze de 0,01-0,05 g podofilină;
- în ceea ce privește efectul purgativ se administrează, de preferință seara, înainte de culcare, doze mai mici la început (0,01-0,05 g de 3-4 ori/zi la adulți și 3 mg/zi pentru fiecare an de vârstă la copii ) care, ulterior, se pot crește;
- se administrează sub formă de tinctură, extract fluid sau pilule, dar trebuie avut în vedere raportul nefavorabil dintre beneficiu și toxicitate/risc, mai ales ținând cont că terapeutica beneficiază de o paletă destul de largă de laxative/purgative, ale căror efecte adverse sunt mult mai reduse.

Dezavantaje:
- are un grad ridicat de toxicitate datorită lipsei selectivității de acțiune și nu este solubilă în apă, ceea ce face dificilă administrarea sa sub formă perfuzabilă în terapia antitumorală, ca urmare, s-a încercat diminuare toxicității și creșterea hidrosolubilității sale prin semisinteză.


Bibliografie:
1.Stănescu U., Hăncianu M., Miron A., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. II: J-Z, Ed. Universității ”Gr. T. Popa”, Iași, pag. 443-448.

2 comentarii:

  1. As dori sa stiu daca aceasta planta este stiuta in romania sub o denumire anume . multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Planta nu are o denumire românească. Se găsește în produse farmaceutice cu acțiune topică sub denumirea de rizomi de podofilină.

      Ștergere