duminică, 19 februarie 2012

Aconitum tauricum - Omagul

Produsul vegetal este constituit din rădăcinile tuberizate recoltate de la speciile Aconitum tauricum Wulf. și Acomitum callybotryon Rchb. din familia Ranunculaceae, denumită popular omag. 
Denumirea genului se referă la toxicitatea acestor plante: Aconitum provine de la cuvântul grecesc „aconitum” care înseamnă ”fără praf” și se referă la o victorie ușoară în înfrângerile dintre gladiatori în care învingătorul termina lupta în picioare, fără să fi căzut și fără a se murdări cu rumegușul care acoperea arena. 
Specia este răspândită în zonele montane din vestul Europei până în Munții Himalaya. 

Omagul este o plantă perenă, cu frunze alterne, penat-sectate și flori grupate în raceme. 
Produsul vegetal (Aconiti tuber) se prezintă sub formă unor fragmente conice, alungite, dure, cu surafața zbârcită în urma uscării. La capătul superior prezintă un mugure și resturi ale tulpinilor aeriene. Capătul ascuțit este, de obicei retezat la condiționare. Culoare este brun-negricioasă la exterior și alba la interior. 
Gustul este dulceag, apoi iute și irritant, urmat de o senzație de amorțeală a limbii. Nu prezintă miros. 

Compoziție chimică:
-alcaloizi norditerpenici de tip licoctonină 
-aconitina – alcaloidul principal
-hipaconitina, pseudaconitina, licaconitina, napelina, neopelina. 

Acțiune 
-aconitina acționează în primă fază, prin excitarea terminațiilor nervoase periferice și a centrilor nervoase periferice din creier și măduvă, iar apoi prin deprimarea marcantă a acestora; ca urmare, în doze terapeutice, aconitina și preparatele din Aconiti tuber stimulează respirația; 
-proprietăți hipotermizante și antinevralgice. 

Mod de utilizare:
-sub formă de tinctură: Tinctura Aconiti

Indicații
-intern: preparatele din Aconiti tuber se administrează în gripă, afecțiuni respiratorii (tuse, pneumonie, laringită).
-extern: în nervralgia de trigemn, nevralgii intercostale, crize de sciatică 

Toxicitate
-aconitina este alcaloidul cel mai toxic; 1 mg de aconitină, respectiv 10 g Aconiti tuber reprezintă dozele letale pentru un adult; din cauza toxicității Tinctura Aconiti nu se administrează ca atare; ea intră în compoziția unor preparate medicamentoase utilizate în tratamentul unor afecțiuni respiratorii. 

Bibliografie:
1. Hauf W., Mebs D., Med. Mo. Pharm., 1993, 16, 101. 
2. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprotosoaie C., Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produselor de interes terapeutic , Vol. 1 A-I ,2004, pag.. 5-7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu