duminică, 25 martie 2012

Malva sylvestris - Nalbă de pădure

Produsul vegetal este constituit din florile recoltate de la specia Malva sylvestris L. și/sau de la Malva sylvestris subsp. mauritiana (L.) Asch. Et Graebn. din familia Malvaceae, denumită popular: nalbă de pădure. Recoltarea florilor se face în perioada înfloririi (mai-septembrie), când sunt complet deschise, pe timp însorit, după ce s-a ridicat roua. Florile au un receptacul puțin convex, acoperit de un caliciu format din trei bractee; caliciul este dublu, având 5 sepale pubescente, unite. Corola prezintă 5 petale libere, emarginate la partea superioară, mai lungi decât piesele caliciului. Staminele sunt numeroase, stigmatele fiind concrescute sub forma de coloană. În stare proaspătă florile au o culoare roz-violacee, cu vinișoare violete sau violet-închis, cu reflexe albastre (subsp. mauritiana); prin uscare culoarea lor devine albastră. Produsul este lipsit de miros, iar gustul este slab mucilaginos.

Compoziție chimică:
- mucilag care prin hidroliza formează galactoză, arabinoză, glucoză, ramnoză și acid galacturonic; 
- antociani fiind reprezentați de malvină, alături de delfinidol; 
- leucoantociani; 
- cantități mici de tanin

Acțiune:
- mucilagul imprimă proprietăți emoliente.

 Indicații: 
- tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale căilor respiratorii (tuse, laringită) și ale mucoasei bucale.
- gastroenterite și gastrită hiperacidă, deoarece la administrarea extractelor apoase (macerat, infuzie, decoct), substanțele mucilaginoase din hidrogelul preparat, acoperă mucoasa inflamată cu un film protector.
- se utilizează pentru colorarea oțetului aromatic, vinurilor, siropurilor sau a unor ceaiuri medicinale în scopul îmbunătățirii aspectului lor estetic. 

Mod de utilizare:
- infuzia cu Malvae flos  se prepară prin tratarea a 1,5-2 g produs vegetal mărunțit cu 200 ml apă rece și încălzire pentru scurt timp sau se aduce apă fiartă peste produsul vegetal, se lasă 10 minute în repaus în vas acoperit, apoi se filtrează.
- se poate folosi și extern, ca gargară în afecțiuni ale cavității bucale și cataplasme în furunculoză.

Bibliografie:
1.  Kaster U., Foliaca, 1999, pag. 3 , 11
2.  Nosalova G. et. al., Pharm. Pharmacol. Lett., 1994, pag. 3, 245.
3. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II: J-Z, pag. 370- 372.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu