miercuri, 21 martie 2012

Plantago ovata

Produsul vegetal (Plantaginis ovatae semen / Isaghulae semen) reprezintă semințele recoltate de la specia Plantago ovata Forssk (sinonim Plantago ispaghula Roxb.) din familia Plantaginaceae. Specia este originară din India și Iran, unde este cultivată pe scară largă. 
Este o plantă anuală, ușor pubescentă, cu frunze liniare și flori grupate în inflorescențe sub formă de spic. Semințele, ovale, având o lungime de 1,5-3,5 mm, prezintă pe fața convexă o pată ovală de culoare brun-roșietică; pe fața concavă, într-o adâncitură, este vizibil hilul. Culoarea semințelor variază de la slab roz la roșu-brun; gustul este mucilaginos. Dacă semințele se introduc în apă, acestea se umflă și se acoperă cu un strat de mucilag. 

Compoziție chimică:
- mucilag;
- ulei gras;
- aucubozidă.

Acțiune:  
- laxativ (laxative de volum).

Indicații: 
- tratamentul constipației și în toate situațiile în care se impune o defecare cu scaun moale (fisuri anale, hemoroizi, intervenții chirurgicale).

Contraindicații: 
- obstrucție intestinală. 

Mod de utilizare:
- se administrează semințele ca atare, de obicei dimineața și seara, în modul următor: ~ 10 g semințe se introduc în 100 ml apă, se lasă să se umfle; după administrarea semințelor se recomandă ingerarea unei cantități mari de lichid (cel puțin 200 ml apă). 
- semințele în întregime sau tegumentul seminal intră în compoziția multor preparate industriale cu acțiune laxativă. 

Bibliografie: 
1. Galber F., PTA heute, 1994, pag. 8, 380.
2.  Leng - Peschlow E., Mengs U., Med. Sci. Res., 1990, pag. 18;
3. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., 2004 -  Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II: J- Z, pag. 441- 443. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu