duminică, 4 martie 2012

Saponaria officinalis- Săpunariță, Ciuin

Produsul vegetal reprezintă rădăcinile recoltate de la specia Saponaria officinalis L., familia Caryophyllaceae, denumită popular săpunariță sau ciuin. 
Saponaria officinalis L. este o plantă erbacee, de 30-50 cm înălțime, perenă, cu tulpini drepte, puțin ramificate, cu frunze întregi, opuse, eliptice, concrescute la bază. Florile cu cinci petale albe sau roz sunt dispuse în inflorescențe terminale. Organul subteran este constituit dintr-un rizom, scurt, gros de 2 cm, de la care pornesc rădăcinile prevăzute cu numeroși stoloni.

Rizomul și rădăcinile sunt acoperite de un suber roșiatic. 
Produsul vegetal (Saponariae rubrae radix) se recoltează toamna; după uscare și condiționare se prezintă sub forma fragmentelor cilindrice de rădăcini sau rizomi, lungi de 3-10 cm, cu striații longitudinal și zbârcituri. Culoarea produsului este brun-roșietică la exterior, gălbuie la interior, gustul este dulce, mai întâi amar, apoi iritant, mirosul este slab.
  
Compoziție chimică:
- saponine - amestec de glicozide care prin hidroliză eliberează sapogenolii corespunzători; 
- studii recente au demonstrat ca acidul quilaic este componentă majoră; 
- monozaharide și oligozaharide 

Acțiune: 
-  expectorantă
- studiile farmacologice preclinice au evidențiat, pentru extractele de Saponaria, efecte antiinflamatorii.

Indicații:
 - produsul este utilizat în tratamentul bronșitelor
 - în medicina tradițională, rădăcinile se mai utilizau în tratamentul afecțiunilor reumatice și dermatologice.

Efecte adverse:
 - la administrări frecvente se instalează senzația de greață, vomă, uneori gastroenterite sau diaree datorită iritării mucoasei gastro-intestinale. 
- saponinele triterpenice nu sunt absorbite la nivelul mucoasei intestinale, dar prin efectul tensioactiv pe care îl dezvoltă cresc permeabilitatea celulară cu creșterea absorbției altor substanțe. 

Atenție!
- ca toate produsele vegetale care conțin saponozide și rădăcinile de săpunariță determină, la administrare în cantități mari, iritația țesuturilor și a mucoaselor cu care vin în contact.

Mod de utilizare:
- în prezent se utilizează din ce în ce mai rar (înlocuit cu extractele de ciuboțica-cucului (Primulae radix), iedera (Hederea folium), Senegae radix. 
- sub formă decoctului 1,5% se utilizează ca expectorant; 
- extern, în dermatoze și pitiriazis, se pot aplica comprese cu un decoct 5%. 

Bibliografie: 
1. Hostettmann K., Marston A., Saponins, Cambridge University Press, 19995, pp. 326.
2. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprotosoaie C., 2004, Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produsului de interes terapeutic, vol. II, pp.509 - 511

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu