luni, 19 martie 2012

Arctium lappa - Brusture, Lipan, Scaiul oii

Produsul vegetal este constituit din rădăcinile speciei Arctium lappa L. (Arctium majus Bernh.) din familia Asteraceae, denumită popular brusture, lipan, scaiul oii. Produsul vegetal se poate confunda cu rădăcinile speciei Atropa belladonna L. ( Familia Solanaceae - mătraguna) Este o plantă bienală care poate atinge 1 m înălțime, cu frunze acuminate, ovate și capitule constituie din flori tubulare roșietice înconjurate de bractee verzi care se termină printr-un apendice cu vârful ascuțit și încovoiat.
 Produsul vegetal este constituit din fragmente de rădăcini dure, fibroase, rugoase, cu zbârcituri longitudinale pe fața externă; are o culoare brună până la negricioasă. Gustul este dulceag-mucilaginos, apoi amar. 

Compoziție chimică: 
- mucilag;
- ulei volatil;
- poliacetilene;
- compuși acetilenici sulfurati;
- substanțe amare cu structura de tip guaianolidic;
- arctiina (compus lignanic);
- acid γ-guanidino-n-butiric;
- compuși de tip lapafen. 

Acțiune: 
 - extractele din Bardanae radix au proprietăți:
a) diuretice, 
b) laxative, 
c) depurative; 
d) antibiotice,
e) de stimulare a funcțiilor hepatobiliare, 
f ) hipoglicemiante. 

Indicații:
- intern extractele din Bardanae radix: afecțiuni gastrointestinale și hepatobiliare, litiază renală, reumatism;
- extern: ihtioză, psoriazis, răni greu vindecabile, seboree uscată a scalpului (extracte uleioase/ulei de măsline sau ulei de arahide), infecții pilosebacee, panarițiu. 
- frecvent extractele din Bardanae radix se administrează ca depurative în așa-numitele “cure de purificare a sângelui” (efect antidiscratic).
- frunzele au proprietăți emoliente și se utilizează în aplicații locale în răni, înțepături de insecte, pentru combaterea pruritului. 
- în medicina tradițională: 
- utilizat în tratamentul dermatozelor și furunculozei (utilizare care are la bază activitatea antibacteriană și antifungică imprimată de către compușii polinesaturați). 
- în Japonia se consumă ca aliment (datorită conținutului în polimeri glucidici). 

Mod de utilizare: 
- produsul vegetal se utilizează sub formă de extracte apoase (peste 2,5 g produs vegetal pulverizat se adaugă apă rece, după câteva ore de contact, amestecul se fierbe timp de o ora, apoi se filtrează); 
- extracte din Bardanae radix intră în compoziția a numeroase medicamente, cele mai multe dintre ele homeopate, utilizate în afecțiuni gastrointestinale, hepatobiliare, coronariene, renale, reumatice.

Bibliografie:
1. Stănescu  U., Miron A., Hăncianu M., Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol. I : A- I, ed. Universității ” Gr. T. Popa”, Iași, pag. 65 -68
2. Watanabe Y.,  Katona Y., Agric. Biocel. Chem., 1991, pag. 55, 1139.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu