Reprezintă somitățile înflorite (Violae Tricoloris herba) ale speciei Viola tricolor L. din familia Violaceae, denumită popular trei frați pătați, panseluțe.
Specia este originară din zonele temperate ale Europei și Asiei, este cultivată pe scară largă în Franța și Olanda (principalul furnizor al produsului vegetal). Specia prezintă numeroase subspecii, varietăți și forme.
Planta, înaltă de 10-40 cm, prezintă tulpini fistuloase, acoperite cu peri scurți. Frunzele inferioare sunt lung pețiolate și ovat - triunghiulare, cele mijlocii prezintă un pețiol mai scurt decât limbul și sunt ovat-lanceolate, în timp ce frunzele superioare au pețiolul foarte scurt și sunt alungit-lanceolate. Florile, zigomorfe au un diametru de aproximativ 2 cm. Caliciul este constituit din 5 sepale. Corola, de aproape două ori mai lungă decât caliciul, este formată din 2 petale superioare violete, galbene sau albe, 2 petale laterale, galbene sau albastre și o petală inferioară, galbenă cu 5-7 dungi de culoare închisă și margini violete, terminată cu un pinten lung în formă de cornet. Fructul este o capsulă dehiscentă.
Produsul vegetal este lipsit de miros și prezintă gust mucilaginos, dulceag.
Compoziție chimică:
- acid salicilic și derivații săi;
- acizi polifenolcarboxilici (trans-cafeic, trans- si cis-p-cumaric, gentizic, protocatehic);
- mucilag;
- taninuri ;
- flavonoide;
- antocianozide;
- carotenoide (violaxantina, zeaxantina);
- cumarine (umbeliferona);
- saponozide triterpenice pentaciclice;
- acid ascorbic, α-tocoferol, urme de ulei volatil și alcaloizi (violina).
Acțiune:
- în medicina populară se utilizează ca depurativ.
- diuretic (crește excreția ionilor de clor, fără să influențeze volumul urinii);
- acțiune expectorantă;
- diaforetic;
- purgativ.
Indicații:
- tratamentul reumatismului, artritei și aterosclerozei;
- adjuvant în tratamentul unor afecțiuni dermatologice (prurit, acnee, eczeme, impetigo);
- tratamentul unor afecțiuni respiratorii (tuse convulsivă, etc).
Mod de utilizare:
- peste 1,5 g produs vegetal fin pulverizat se aduce 150 ml apă la fierbere sau produsul vegetal se pune direct în apă rece care apoi se aduce la fierbere; se filtrează după ~ 10 minute.
- se recomandă 3 căni de ceai pe zi. - produsul vegetal ca atare și extractele obținute din acesta intră în compoziția unor preparate cu acțiune antitusivă, tonică.
Bibliografie:
1. Komorovski T. et. al., Herba Polonica, 1983, pag, 29;
2. Manez S., Villar A., Pharmazie, 1988, pag. 44, 250;
3. Scopke Th. et. al., Sci. Pharm., 1993, pag. 145;
4. Stănescu U., Miron A., Hăncianu M.,Aprotosoaie C., 2004 - Plante medicinale de la A la Z; Monografii ale produselor de interes terapeutic, vol II: J - Z;pag. 610-612.
despre tataneasa nu aveti?
RăspundețiȘtergereUrmează să mai publicăm conținut. Cu siguranță în curând vom publica informații și despre tătăneasă!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasă!