duminică, 19 februarie 2012

Salix species - Salcie

Reprezintă scoarțele recoltate de la diverse specii de Salix (Salix purpurea L., Salix alba L., Salix fragilis L., Salix daphnoides Vil.) familia Salicaceae,denumită popular salcie, răchită.
În produsul comercial nu se găsesc și scoarțele de la Salix viminalis L., ale cărei ramuri tinere se folosesc la împletit coșuri și la alte obiecte casnice și care nu corespunde din punct de vedere al conținutului de salicilați.


În ultimele decenii s-au înființat culturi de Salix myrsinifolia L. care furnizează o materie primă cu conținut ridicat în salicilați. 
Produsul vegetal (Salicis cortex) se prezintă sub forma unor fragmente de scoarță, lungi de 10-15 cm, late de 1,5-2 cm, groase de 1-2 mm, deseori rulate sub formă de jgheab, cu suprafață externă netedă și lucioasă, uneori ușor striată longitudinal, tari și fibroase în ruptură, de culoare galben-verzuie sau brun-cenușie. 
Dependent de specie, culoarea feței interne a fragmentelor de scoarță este aproape albă, galben deschis sau brun-roșcată, netedă sau cu striuri longitudinale. 
Mirosul lipsește, iar gustul este amar și astringent. 
Descrierea plantei: 
  • Tulpina, poate fi noduroasă, scoarța cu crăpături, înălțimea neatingând mai mult de 3-4 metri, dar la unele specii poate atinge până la 10-15 metri si aeriana.
  • Frunzele sunt întregi (rar lobate), stipelate, cu pețioli scurți, dispuse altern pe ramurile elastice, netede.
  • Florile unisexuate, dispuse în amenți drepți (care apar înaintea frunzelor sau odată cu acestea), cu 2-10 stamine, ovarul bicarpelar și stilul cu 2-4 stigmate bifurcate. Mugurii pufoși semi-deschiși ai salciei, înainte ca aceștia să înflorească, sunt numiți și mâțișori.
  • Fructul este o capsulă cu 2-4 valve.
  • Semințele sunt mici, în număr mare și acoperite cu perișori argintii.
Compoziție chimică 
-derivați de alcool salicilic 
-salicina, fragilina, populina.
-substanțe fenolice - triandrina, vimalina, acid cafeic, acid ferulic, acid salicilic, acid p-cumaric, 
-flavonoide, mai ales glicozide ale cvercetolului, luteolinei, eriodictiolului, naringeninei; 
-taninuri; 
-o calcona - izosalipurpozida 

Acțiune 
-analgezică
-antiinflamatoare 

Studiile clinice efectuate în ultimele două decenii cu preparate conținând extracte din Salicis cortex standardizate în salicozida (ASSALIX, ASSPLANT) au demonstrat ca nu se influențează negativ producția de mucus gastric și nu se determină o acumulare de protoni în mucoasa gastrică; acest fapt explică în plus lipsa unor efecte adverse majore la nivel gastric chiar în cazul tratamentelor de lunga durată. 

Efecte adverse
-în cazuri foarte rare pot să apară grețuri ușoare, dar aceasta ține de o sensibilitate specială a individului față de orice derivat salicilic. 
-administrarea a 240 mg salicina pe zi (1360 g extract uscat) determină același efect în tratamentul osteoartritei (gonartroză sau coxartroză) ca și dozele mari de aspirină.
-sub formă monopreparatelor standardizate, prescriptiile uzuale prevad administrarea extractelor uscate in doza echivalenta la 120-240 mg salicozida pe zi. 

Mod de utilizare 
- preparatele care conțin doar extract de salcie standardizat în salicozidă sunt considerate astăzi (în țările Comunității Europene) o alternativă importantă la medicația antireumatică cu acid acetilsalicilic.


Bibliografie
1. Julkunen - Titto R., Gebhardt K., Planta Med, 1992p. 58
2. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprostosoaie C., 2004, Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produselor de interes terapeutic, Vol. II: J-Z, pp 497-502
3. Wurtzke A., Therapeutikon, 1989, pp 535-539

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu