duminică, 19 februarie 2012

Vitex agnus castus - Mielărea

Produsul vegetal (sin. Fructus Agni casti) este constituit din fructele speciei Vitex agnus castus L. din familia Verbenaceae, de origine mediteraneeană.   

Specia se prezintă ca un arbust înalt de până la 2 m, ce crește prin locuri umede și răspândește un miros iute, piperat ( motiv pentru care în germană se numește Monchspfeffer, iar în engleză Monk's pepper - piperul călugărilor). Specia se cultiva în grădinile de zarzavat ale mănăstirilor și se folosea în alimentație pentru scăderea libidoului călugărilor. Popular, la noi, se numește mielărea. 
Tulpina de culoare cenușie prezintă ramificații albicioase, în patru muchii. Frunzele digitate, prevăzute cu foliole lanceolate sunt păroase pe fața inferioară, iar florile de culoare albastră sau violacee sunt tubulare, bilobate și grupate în inflorescențe sub formă de spice scurte, compacte. 

Compoziție chimică
-flavonozide ( în mare parte derivați ai kemferolului)
-casticina – principalul component 
-alcaloizi – viticina
-fracțiune volatilă – cineol și pinen
-principiu amar – castina
-iridoide: aucubozida, agnustina. 

Acțiune 
-utilizări tradiționale: tulburări menstruale datorate deficienței luteale (corpus luteus); 
-stimulare a lactației

Indicații
-tratamentul unor afecțiuni post-menopauză
-tratamentul sindromului premenstrual, a dismenoreei
-tratamentul dermatozelor menstruale și acneei. 

Contraindicații
-nu se recomandă inițierea unui tratament cu extracte de Vitex agnus castus pacientelor care sunt sub tratamente hormonale.

Efecte adverse: - uneori în decursul tratamentul pot să apară reacții alegice, dureri de cap sau creșterea sângerării menstruale; în astfel de cazuri se recomandă întreruperea tratamentului. 

Bibliografie
1. Hansel R., Phytopharmaka, ed. a II a, Spinger Verlag Berlin, 1991, p.223 
2. Hostettmann K., Deutsche Apotheker Zeitung, 2000, p.140. 
3. *** , Foliaca, 1999, p.1, 7 
4. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprotosoaie C., Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produselor de interes terapeutic , Vol. 1 A-I ,2004, pp 11-13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu