joi, 8 martie 2012

Ginsengul - Stiați că...?

O serie de specii congenere ale ginsengului sunt utilizate în medicină:
-rădăcinile specie Panax quinquefolium  (Ginseng american); 
-rădăcinile de Panax notoginseng;
-rădăcinile specie sălbatice Panax japonicus (Ginsengul japonez). 

 Dependent de modul de prelucrare, după recoltare, există două sortimente de ginseng:
 - Ginsengul alb;
 - Ginsengul roșu. 

Panax quinquefolius
Ginsengul alb se obține prin supunerea rădăcinilor proaspăt recoltate unei operații de albire cu dioxid de sulf și apoi uscării la soare sau în etuve la 100 - 200° C. În acest mod rădăcinile devin de culoare alb gălbuie. 
Pentru obținerea ginsengului roșu, rădăcinile proaspete sunt supuse acțiunii vaporilor de apă la 120- 130 °C aproximativ 2-3 ore, iar apoi sunt uscate. Produsul vegetal cu aspect sticlos, prezintă o culoare roșietică (ca a caramelului). Avantajul ginsengului roșu este acela de a fi mai rezistent la atacul fungilor și viermilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu